U wilt graag een App laten maken en u bent benieuwd hoe zoiets in zijn werk gaat? Dan bent u bij ons aan het juiste adres!

Stap 1: Welk probleem zijn we op aan het lossen?

Waarom?

In eerste instantie is het veel doorvragen. Waarom wilt u dit en gaan mensen dit ook echt zo gebruiken? Als we de kern hebben bereikt zijn er vaak heel wat use cases bedacht.

Rangschikking

Vervolgens schatten wij globaal welke functionaliteiten het meeste werk zullen kosten. Dan gaan we volgens een Pareto principe de belangrijkste functionaliteit bovenop proberen te krijgen. Een andere term zou zijn een MVP. Een typisch voorbeeld is het login / registratie scherm met de bijbehorende wachtwoord vergeten functionaliteit. Misschien wilt u in eerste instantie maar een handjevol mensen toegang geven. Dan maken we handmatig accounts aan en kunnen we eventueel later zo’n soort functionaliteit toevoegen.

Bestaat zoiets niet al?

Geloof het of niet maar het is al een paar keer voorgekomen dat u een App wil laten maken maar zo’n concept bestond al. Dan mag u alsnog beslissen om het door ons te laten ontwikkelen. Bijvoorbeeld omdat u deze software als een concurrerend product wil gaan aanbieden.

Stap 2: Welke technologie is het beste geschikt?

Als u een App wil laten maken dan moet u overwegen wat de beste optie is. Er zijn namelijk 3 soorten Apps: Native Apps, Web Apps, en Hybride Apps. Soms is een site die mooi schaalt op een smartphone (responsive design) een betere oplossing dan een native App.

Native Apps

Bij deze maken we gebruik van de ontwikkel omgeving die door Apple en Google zelf wordt aangeleverd en we volgen hierbij zoveel mogelijk standaarden van Google en Apple. Voordelen zijn dat met deze methode de hoogste kwaliteit wordt behaald en we lopen voorop met veiligheidsupdates en vernieuwingen aan iOS en het Android besturingssysteem. Ook kunnen alle sensoren gebruikt worden zoals Bluetooth LE en de GPS. Vrijwel alle grote bedrijven maken gebruik van native technologie. Bij deze methode wordt de App ook in de Play Store / App store geplaatst. Als u het juist inzet (met onze hulp uiteraard), kunt u ook via dit kanaal extra bekendheid genereren.

Web Apps

Wat wij verstaan onder Web Apps zijn websites die ook mooi schalen op uw mobiel en tablet. Dit betekent dus dat er niet een extra icoontje aanwezig is op uw smartphone zoals dat bij Native en Hybride apps wel het geval is.

Hybride

Hybride Apps hadden bestaansrecht omdat men tijd bespaarde doordat software maar eenmalig hoefde te worden ontwikkeld voor zowel Android als iOS. Maar een goede software architect zal u vertellen dat zoveel mogelijk software in de back-end moet worden ontwikkeld, en Apps moeten zo klein en simpel mogelijk blijven. Sinds de introductie van Firebase is de ontwikkel code in de voorkant kleiner geworden en dus ook het argument om cross-platform te gaan ontwikkelen. Doordat Firebase een plug en play oplossing is van Google krijgt u een hoop functionaliteit cadeau. Er gaan pas kosten lopen zodra u veel gebruikers tegelijkertijd heeft.

Stap 3: Hoe zien de schermen eruit?

Schermen

Dan maken we gebruik van programma’s zoals MockFlow om de eerste versie van de schermen te tekenen. U mag zelf ook de schermen aanleveren. Zelf schermen tekenen op een A4 is ook al prima.

Klikbaar wireframe

Vervolgens gebruiken we bijv. Popapp (voor Apps) of Invisionapp (voor sites) om het geheel klikbaar te maken. De App gaat dan echt leven voor de klant en de ervaring leert dat er altijd dingen zijn die de klant in deze fase toch anders wil. Doordat we relatief veel tijd besteden aan dit wireframing proces, besparen we op het einde de veel duurdere ontwikkel kosten.

U mag zelf ook een wireframe aanleveren. Vraag ons ook voor de workshops+ 31 (0) 20 358 52 23 die wij verzorgen op dit gebied!

Design

Wij houden ons het liefste zoveel mogelijk aan material design en de human interface guidelines. Vaak is een intuïtieve en gebruiksvriendelijke App eentje die zich aan standaarden houdt. Echter, we kwamen er laatst ook achter dat de “puntjes” om bij plaatjes naar links / rechts te swipen, niet duidelijk was naar de gebruiker toe. Instagram heeft recentelijk rechts bovenin een teller toegevoegd.

dot navigation iOS

Zoals u ziet is het verschil heel subtiel. Maar het zijn deze subtiele verschillen die het verschil maken en waardoor u een tevreden klant blijft.

Stap 4: Hoe vind de doelgroep uw App?

“If you build it will they come?”. Veel mensen denken dat een goede,
mooie App automatisch gedownload wordt. Niets is minder waar.
Het lijkt misschien een beetje vreemd dat deze stap voor het daadwerkelijke
product staat. Immers, je bouwt eerst een App en dan ga je reclame maken?
Ook hier hebben wij een andere aanpak in. Een eenvoudig voorbeeld om het
aantal downloads snel te laten groeien is bijvoorbeeld Dropbox. Zij belonen
je met meer opslagruimte als je mensen uitnodigt voor de App. In dit geval zullen
wij zoiets in de App in moeten bouwen. Dit is maar 1 van de vele voorbeelden
die wij gebruiken om voor onze klanten meer downloads te genereren.
Ook zijn we bekend met App Store optimization en hebben we verschillende strategieën om snel te groeien. Meer weten? Lees dit boek.

papieren mockup android ios
Een papieren mockup.

Stap 5: Aan welke eisen moet het eindproduct voldoen?

functionele eisen

Ook bij deze stap hanteren we een iets andere aanpak. Hoe kun je iets testen wat nog niet bestaat? Door testen (acceptatie criteria) te bedenken in deze fase van het proces wordt het voor de ontwikkelaars eenvoudiger om het te ontwikkelen. Zijn er bijvoorbeeld externe databases waar de App mee communiceert? Dan moet daar eerst het formaat van beschreven zijn zodat de ontwikkelaar hierdoor niet belemmert wordt.

niet functionele eisen

Vanaf welke versie van het besturingssysteem moet ondersteund worden? Hoe lager, hoe meer werk het is. Als tablets ook ondersteund moeten worden en landschap modus, dan kost dit ook meer werk. We hadden laatst een klant die een App moest hebben ontwikkeld voor alleen 1 bepaald Android toestel. Doordat er maar 1 versie en 1 toestel moest worden ondersteund, konden we de prijs ontzettend drukken.

Stap 6: App ontwikkelen

Dan volgt het ontwikkel proces. Afhankelijk van de grootte kan dit 2 weken tot 10 maanden in beslag nemen. U kunt bij ons op afstand de nieuwste versie van de “work in progress” uitproberen. Dit heeft als voordeel dat u snel feedback kunt geven en eventueel kan bijsturen.

Monitoring

De meeste Apps communiceren met een server die ergens draait. Om deze in de lucht te houden zijn hier kosten aan verbonden. Ook moeten we in de gaten houden of deze in de lucht blijft. Voor Apps in de Play store / App Store moeten af en toe updates worden gemaakt. Frameworks & SDK’s worden continue verbeterd, nieuwe beveiligingslekken worden continue gedicht.

Nieuwsgierig geworden wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons op + 31 (0) 20 358 52 23 of E-mail mij op [email protected]. Ik hoor graag van u!

Jim Clermonts, mede oprichter The App Factory