Native Apps vs Hybride Apps

Er zijn verschillende App bureau’s waar je een App kunt laten maken. Er zijn ook verschillende technologieën om Apps te laten maken. Sommige bureau’s doen native, andere doen hybride (web) en anderen doen het allebei. Vaak is het niet meteen duidelijk welke technologie het beste is voor jouw digitale uitdaging. In dit artikel bekijken we de geschiedenis en de voor- en nadelen van beiden. Ben je niet zo benieuwd naar de technologie en wil je gewoon meer weten over onze werkwijze? Lees dan hier meer over onze werkwijze. 

Datum publicatie: 12 november 2019

Laatste bewerking: 28 december 2019

Inleiding

Als je een App laat ontwikkelen, dan doe je dit voor de komende jaren. Het is dus belangrijk dat we vooruit proberen te kijken en proberen te voorspellen wat over een paar jaar de standaard is. Het kost maanden om een goede App te laten ontwikkelen, dus het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Dit doen we door eerst het verleden te bekijken, dan de financiële prikkels van de grote tech bedrijven te analyseren en dan proberen we te extrapoleren. 

Definities

Android Developer

Een ontwikkelaar die ervaring heeft met de Android SDK van Google en Apps kan ontwikkelen in Java en Kotlin.

iOS Developer

Een ontwikkelaar die ervaring heeft met de iOS SDK van Apple en Apps kan ontwikkelen in Objective-C en Swift.

Front-end developer

Een ontwikkelaar die ervaring heeft met CSS3, HTML5, and JavaScript en websites kan ontwikkelen.

Senior Software engineer

Een software ontwikkelaar die minstens 10 jaar ervaring heeft met software ontwikkeling.

Native development

Software ontwikkelen die compileert voor een specifiek platform.

Web development

Software ontwikkelen die draait in een webbrowser zoals Chrome of Firefox.

Native App

Software die specifiek voor het platform ontworpen wordt en via de store van Apple / Google wordt aangeboden en op het hoofdscherm van de telefoon zijn eigen icoon heeft.

Hybride App

Software die 1x wordt geschreven, meestal in web talen. En die ook op het hoofdscherm van de telefoon zijn eigen icoon heeft.

Een stukje geschiedenis over App ontwikkeling

2008

In februari 2008 introduceerde Apple de eerste iOS SDK. Vanaf dat moment was het mogelijk om Apps uit te brengen voor de iPhone. Elke App werd gedownload en had daardoor een stukje “screen real estate” op het scherm van je iPhone. Net zoals je dat vroeger met programma’s op je desktop PC had.

Al snel werd het duidelijk dat een App pas succesvol werd als de interface volledig voor mobiel was ontworpen en  als er gebruik werd gemaakt van de sensoren / hardware. Zo werd TomTom’s handheld snel vervangen door de gelijknamige App die de GPS en 3G van de smartphone gebruikte voor navigatie. Iets wat niet mogelijk zou zijn via een webbrowser in die tijd. Dit is een goed voorbeeld van een echte App. Want bij het ontwikkelen van een mobiele website wordt er gewoon een aangepaste site getoond die slechts beter schaalt op mobiel. In 2016 werd mobiel gebruik groter dan desktop gebruik en de focus is nu dus al een tijdje mobiel.

In September 2008 volgde Google met de Android SDK. De Android telefoons wonnen snel aan populariteit, ook omdat ze stukken goedkoper waren. Doordat Android ook zo populair was, moesten bedrijven wel aanwezig zijn op beiden platformen. Sinds dat moment komen er elk jaar tools uit om software eenmalig te ontwikkelen en te lanceren op beide platformen. Logisch want je ontwikkelt 2x hetzelfde.

2011

Voor zover ik mij kan herinneren was PhoneGap de eerste die bekendheid kreeg, maar er zullen er ongetwijfeld heel veel meer zijn. PhoneGap is een framework waarin je Apps kunt ontwikkelen voor iPhone en Android in CSS3, HTML5, and JavaScript. Dit wordt vaak aangeduid als een Hybride App.

Als je in 2011 een bedrijf was, en je wilde een mobiele App laten maken door een senior software engineer, dan was het vrijwel onmogelijk om deze te vinden. Een Mac desktop ontwikkelaar had in principe de meeste raakvlakken voor een iPhone App, maar deze waren dun gezaaid en voor Android was een Java ontwikkelaar het meeste geschikt. Maar ook dan moest je veel bijleren als ontwikkelaar. Android was oorspronkelijk een robot platform. En door Google opgekocht om te transformeren in smartphone platform. 

In 2011 hadden we echter al heel veel websites en er waren veel meer front-end ontwikkelaars beschikbaar. Veel meer = goedkoper en ze waren ook nog meer ervaren. De grote bedrijven (Facebook, LinkedIn) stappen allemaal over op Javascript hybride Apps. Native kost teveel geld is het argument. Want je moet alles 2x ontwikkelen.

Xamarin is een cross-platform technologie waarmee je Apps in C#, .NET kunt ontwikkelen. C#, .NET is een programmeertaal ontwikkeld door Microsoft.

2012

Het bedrijf Parse introduceert een heel slimme innovatieve manier die de hele discussie overbodig maakt. Ze creëren een architectuur waarbij de meeste code in de back-end zit. Deze technologie is smartphone, smartwatch, smart-tv, smart-glass bestendig! Het enige wat anders is per platform, de gebruikers interface moet nu dus per platform ontwikkeld worden en dat zal toch altijd zo blijven.

2013

Alle grote tech bedrijven stappen van cross-platform af. Alle grote bedrijven gaan weer terug naar native. Men heeft 2 jaar honderden software ontwikkelaars in dienst gehad en het werkt niet lekker omdat het net een fractie van een seconde trager is en de gebruiker verwacht net even een andere interface op zijn iPhone dan die op zijn Android.

Facebook koopt Parse

2014

De concurrent van Parse, Firebase wordt gekocht door Google.

Apple voelt de hitte van alle cross-platform oplossingen en introduceert een nieuwe programmeertaal, Swift die het eenvoudiger maakt om Apps te maken.

2015

Facebook werkt aan een eigen framework, React Native. Waar je in web talen in 1 keer alles kunt ontwikkelen. In tegenstelling tot PhoneGap vertaald React Native alle code naar native code. Dus Java voor Android en Swift voor iOS. Hierdoor zou het niet meer trager moeten zijn.

2016

Facebook stopt Parse, ik heb het idee dat ze hun eigen technologie willen pushen. Zonde want het werkt ontzettend goed.

Airbnb is enthousiast over React Native. Men stapt over op web developers en de Android & iOS ontwikkelaars worden ontslagen of omgeschoold.

2017

Als een reactie op Swift (en React Native) introduceert Google: Kotlin. Dit is een betere, modernere programmeertaal. Het maakt ontwikkelaars een stuk productiever.

2018

Airbnb stopt na 2 jaren met React Native en gaat weer terug naar echte native ontwikkeling.

2019

Flutter is Google’s oplossing voor 1 code base. Veel ontwikkelaars zijn wederom enthousiast. Maar als je op de site kijkt van Google dan zie je dat op Google na, vrijwel geen enkel bekend bedrijf het gebruikt. Misschien voor een demo App. Meeste bedrijven hebben inmiddels een App waar continue op door ontwikkeld wordt.

Conclusie

Kwaliteit

Je zult altijd de hoogste kwaliteit hebben als je de native tooling en frameworks gebruikt van Apple en Google zelf. Ook loop je voorop in de nieuwste ontwikkelingen en is het altijd sneller bij het vinden van beveiligingslekken. In tegenstelling tot de hybride ontwikkelaars hoef je als native ontwikkel partij nergens op te wachten.

Alle top Apps zijn native

De top apps die de meeste mensen dagelijks gebruiken (Google Maps, WhatsApp, Facebook, Snapchat, Flitsmeister etc.) zijn allemaal native ontwikkeld. Een goede ontwikkelaar houdt de code klein in de Apps en het meeste werk zit daardoor in de back-end. Als iemand aan jou verteld dat zo’n hybride platform beter is, vraag hem dan hoeveel hoge kwaliteit Apps zijn ontwikkeld in dit platform. The proof is in the pudding.

Als je een App idee hebt en er is een concurrent die al een soortgelijk iets heeft uitgebracht, dan kun je op de site van dit bedrijf kijken bij vacatures. Daar zie je meestal of ze native ontwikkeling of hybride doen.

Wij zijn gespecialiseerd in native App ontwikkeling en werken alleen met de officiële SDK’s van Google en Apple. Wil je toch een hybride App ontwikkelt hebben, dan kun je ook contact met ons opnemen.

Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek, neem contact met ons op.

Lees meer blogs

Heb jij een uitdaging waar wij onze tanden in kunnen zetten? E-mail of bel ons.

ONZE ADRESGEGEVENS

Keizersgracht 391A Amsterdam 1016 EJ

+31 (0) 20 358 52 23

maandag tot en met vrijdag: 9:00 - 18:00

Keizersgracht 391A
Amsterdam 1016 EJ
+31 (0) 20 358 52 23

maandag tot en met vrijdag: 9:00 - 18:00